Hoppa till innehåll

Parasport

Parasport i Sverige

Området parasport är mycket stor och brett. Egentligen precis lika omfattande som den ordinarie sportvärlden. Det enda som skiljer är att sporten utförs av atleter med funktionsnedsättning i någon form. Parasport i Sverige börjar få ett rejält grepp och har ökat i popularitet de senaste fem åren. Det finns en rad olika anledningar till detta. För det första så har svenska atleter på toppnivåer inom sin sport börjat synas mera i parasportvärlden. Vissa gånger ser det till och med ut som vi röner större framgångar i dessa sporten och kammar hem fler medaljer, de Paralympiska Spelen i Rio 2016 var ett utmärkt exempel på detta.

I Rio kammade den svenska truppen hem hela 10 medaljer i Paralympics. Mäter du då den medaljskörden samtidigt som du ser till populariteten och antalet utövare. Ja, då är detta en stor bragd. Det blev ett guld i simning, fyra silver och fem brons.

Svenska Parasportförbundet - Sveriges röst internationellt

Parasport har sedan länge varit mycket populärt i Sverige sett till antalet utövare. Populariteten har snabbt lett till en bra organisation. Här finns, precis som i vanliga sportvärlden, en intresseorganisation, Svenska Parasportförbundet, som är Sveriges röst på det internationella planet.

Alla sportklubbar som har siktet på att skapa stora talanger som i framtiden ska representera Sverige i stora internationella mästerskap är anslutna till Svenska Parasportförbundet. Vare sig du funderar på att bli aktiv inom någon sport, eller har fått upp intresset för parasport kan det vara bra att börja läsa allt om Paralympics på nätet.

Svensk parasport på internationell nivå

Redan idag har Sverige sedan länge en stor och bred trupp. Deltagarna i denna trupp är aktiva inom många parasport grenar, vilket gör att mångfalden skapar fler möjligheter. Bara inom fotboll har det svenska fotbollslandslaget visat kraften många gånger. De har befäst en ranking som femte bästa landslag i världen.

IWFC är det största mästerskapet i fotboll inom Parasport. Jämförbart med Fotbolls VM. I övrigt har Sverige många stora namn inom ett flertal sporter och grenar. Detta samtidigt som det finns en stor organisation bakom en växande generation. Något som lockar till tanken om stora svenska framgångar inom Parasport i framtiden.

Parasport

Framtiden för parasport

Det är inte bara parasport i Sverige som växer. Här handlar det om en bred trend som sträcker sig över hela världen. Om du går 20 år tillbaka i tiden var den generella tonen negativ. Här ställdes det frågor som, vem vill titta på handikappade som spelar fotboll. Eller så var förtroendet för dessa atleters möjligheter att prestera svagt. Idag har det klart och tydligt visat sig, att det enbart baserades på okunnighet!

Numera accepteras inte bara parasport. Faktum är att det är många som gillar detta och skaran växer hela tiden. Det ser vi som något positivt som skapar efterfrågan, vilket resulterar i ett bredare utbud. Här kan du som vill vara aktiv få större chanser att lyckas. När efterfrågan ökar får samtidigt alla som vill se sport på mycket hög nivå, större möjligheter att göra det både på TV och live.