Etusivu » Blogg » Paralympiska spelen

Paralympiska spelen

  • av
Paralympiska spelen

De Paralympiska spelen är sportvärldens största och mest uppmärksammade mästerskap för handikappade. Här får enbart deltagare med någon form av det vi kallar handikapp delta. Det kan vara allt från funktionsnedsättning och rörelsenedsättning till utvecklingsstörning samt synnedsättning eller blindhet. Handikapp OS, som är ett annat namn på Paralympics, går av stapeln direkt efter de olympiska spelen.

Paralympics äger med andra ord rum vart fjärde år och givetvis finns både en sommar- och en vinterversion av dessa spel. I och med det får du, precis som med OS, njuta av ett spel vartannat år.

Paralympics historia

Paralympics har sitt ursprung i en tävling för rullstolsburna. Stoke Mandeville Games började i England 1948 som en tävling för krigsveteraner med ryssmärgsskador. 1960 utvecklades tävlingen och även civila deltagare fick vara med. De första Paralympiska sommarspelen ägde rum i Rom i Italien.

De första vinterspelen inom ramen för Paralympics gick av stapeln på svensk mark i Örnsköldsvik år 1976. Från början fanns det endast 8 grenar, idag är antalet 28 stycken. Deltagarna delas inte endast in efter kön utan de tävlar i olika klasser beroende på funktionsnedsättning.

Populära grenar i Paralympiska spelen

När du ser alla grenar som ingår i de Paralympiska spelen, verkar det fantastiskt att funktionshindrade atleter utför dessa. Nedan ser du de mest populära grenarna:

  • Fotboll: Här spelas det mycket bra fotboll på hög nivå
  • Stavhopp: Hopparna fantastiska höjder och resultat
  • Simning: Tävlingarna sker i en olympisk bassäng på 50 meter
  • Badminton: Snabb sport med fantastiska prestationer.
  • Rullstolsbasket: Actionfyllda matcher med mer än bollen att hålla reda på

Så tror vi om svenska framgångar i Paralympiska spelen

Givetvis är det jättesvårt att sia om vilka framgångar den svenska truppen kommer ha i Paralympiska spelen. I och med att det svenska fotbollslandslaget, rankas som ett av de fem bästa lagen internationellt, tror vi på medalj.

Bordtennisspelaren Anna-Carin Ahlquist är en av Sveriges mest framgångsrika paralympier någonsin. Även Helene Ripa som tagoir medalj både i simning och längdskidor innan hon sadlade om till att bli kanotist är ett ständigt medaljhopp. På herrsidan är längdhopparen Tobias Jonsson ett nam som ofta nämns som aspirant på en medalj.